Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i cudownie pachnące domowe pierniczki. Sprawdzą się jako upominek dołączony do życzeń świątecznych! Zaraz po ostygnięciu są kruche i gotowe do jedzenia, nie muszą leżakować, więc zrobisz je także na ostatnią chwilę :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22340
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13853
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4333
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43295
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 464
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22340
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13853
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4333
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43295
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 464
Składniki
Mąkę oraz cukier przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, kakao, przyprawy. Do suchych składników wbijamy jajko, dodajemy miód i masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i chowamy do lodówki na 20 minut.
Pierwszą połowę ciasta wałkujemy podsypując mąką na grubość 3-4 mm. Wykrawamy dowolne kształty pierniczków i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą porcję pierniczków pieczemy ok. 5-7 minut w 175 stopniach bez termoobiegu.
Jeśli chcesz udekorować swoje pierniczki, polecam lukier wegański. Na ilość pierniczków wychodzących z powyższego przepisu wystarczy zmiksować na gładką masę łyżkę wody z cieciorki w puszcze oraz 60 g cukru pudru. Smacznego! Swoje pierniczki możesz przechowywać w pojemniku nawet do miesiąca od upieczenia ;)