Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodowe ciasteczka z Bazylei - Basler Läckerli, pełne chrupiących migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Po upieczeniu i lukrowaniu ciasto kroimy w kostkę i, jeśli mamy tyle silnej woli, wkładamy na kilka dni do szczelnego pojemnika, żeby skruszały .....
Danie obiadowe dla smakoszy owoców morza.
Odsłon: 12
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcze...
Odsłon: 1070
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 150
Danie obiadowe dla smakoszy owoców morza.
Odsłon: 12
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcze...
Odsłon: 1070
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 150
Składniki
Miód i cukier dokładnie wymieszać, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Dodać posiekane migdały i skórkę pomarańczową.
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, następnie stopniowo dodawać do masy miodowej (ciasto jest bardzo gęste i lepkie).
Formę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto ( nie będzie to łatwe, ja pomagałam sobie zwilżonymi dłońmi). Odstawić na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, wstawić blachę z ciastem, piec przez 15 minut. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukrem polać lekko ostygnięte ciasto, pokroić w kwadraty. Po całkowitym ostygnięciu, pierniczki włożyć do szczelnego pojemnika, żeby skruszały.