Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodowe ciasteczka z Bazylei - Basler Läckerli, pełne chrupiących migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Po upieczeniu i lukrowaniu ciasto kroimy w kostkę i, jeśli mamy tyle silnej woli, wkładamy na kilka dni do szczelnego pojemnika, żeby skruszały .....
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1001
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2906
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1001
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2906
Składniki
Miód i cukier dokładnie wymieszać, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Dodać posiekane migdały i skórkę pomarańczową.
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, następnie stopniowo dodawać do masy miodowej (ciasto jest bardzo gęste i lepkie).
Formę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto ( nie będzie to łatwe, ja pomagałam sobie zwilżonymi dłońmi). Odstawić na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, wstawić blachę z ciastem, piec przez 15 minut. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukrem polać lekko ostygnięte ciasto, pokroić w kwadraty. Po całkowitym ostygnięciu, pierniczki włożyć do szczelnego pojemnika, żeby skruszały.