Do góry

Desery Przepis na:

Piernik

Piernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7900

Dodano:

Odsłon: 4362

szybki przepis dla spóźnialskich :)

Składniki

  • 250 g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g płynnego miodu
  • 400 g mąki
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • bakalie
  • powidła śliwkowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wymieszać z ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremek i piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Po wystygnięciu cisto przeciąć na 3 części i posmarować powidłami, udekorować polewą lub cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 22 grudnia 2013 Anetko, u Ciebie już bardzo świątecznie, pyszne przepisy :-) Pozdrawiam D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń