Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik gotowany Siostry Anastazji to idealna alternatywa dla ciasta pieczonego. Można go przygotować nawet dzień przed świętami, a będzie puszysty i miękki w środku. Najlepiej podawać go z polewą czekoladową.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 45
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2918
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 45
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2918
Składniki
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Umieść je w misie od miksera i zacznij miksować. Masa powinna robić się coraz bielsza i puszysta. Wtedy dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypuj partiami cukeir zwykły i waniliowy. Dalej ucieraj aż składniki się połączą. Mąkę pszenną przesiej i dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. Wsyp sypkie produkty do masy. Dodaj kakao i przyprawę do piernika. Zmiksuj całość krótko, tylko do połączenia składników.
Masę przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem. Szczelnie okryj ją folią aluminiową. Przełóż do garnka o szerokim dnie. Wlej wodę do garnka w taki sposób, aby sięgała ponad połowę formy z ciastem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika do śreniego i gotuj piernik przez około 90 minut. Po ugotowaniu wyjmij formę z garnka i odstaw do ostygnięcia.
Jeśli chcesz przełożyć piernik powidłami, poczekaj aż ciasto ostygnie. Wtedy podziel je ostrym nożem wzdłuż i wyłóż konfiturę. Złóż ciasto układając jeden blat na drugi, dociśnij. Wtedy przystąp do polania piernika polewą czekoladową. W małym rondelku zagotuj śmietanę. Zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj tak długo aż całość się połączy w gęstą i gładką polewę. Polej wystudzony piernik polewą czekoladową. Udekoruj piernik ulubionymi orzechami albo migdałami.