Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to ciasto pełne korzennego aromatu. Jest prosty do wykonania, więc warto go zrobić nawet bez świątecznej okazji.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 696
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11169
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3952
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1368
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 696
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11169
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3952
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1368
Składniki
Na początek roztapiamy margarynę, którą następnie należy ostudzić, aby pozostałe składniki się nie zważyły. W czasie kiedy tłuszcz będzie stygł zabieramy się za ubijanie jajek z cukrem. Ubijamy je na puszystą masę.
Potem do naczynia kolejno dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika, która zagwarantuje nam niepowtarzany aromat ciasta. Całość miksujemy. Dolewamy ostudzone masło i ubijamy dalej. Na koniec jeszcze dodajemy powidła.
Gdy już wszystkie składniki naszego piernika połączą się w jednolitą i gładką masę, przelewamy całość ciasta do formy. Następnie foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Można udekorować je polewą czekoladową, ale ja najczęściej polewam całość lukrem. I gotowe. Smacznego! :)