Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik mojej Babci"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Przesianą mąkę mieszam z sodą i przyprawą. Dodaję resztę składników i dokładnie miksuję. Miskę owijam folią i wstawiam do lodówki na 7 dni.
Dojrzałe ciasto wykładam na wysypany mąką blat. Dzielę je na tyle części, ile chcę mieć placków. Ja podzieliłam je na 5 części i rozwałkowałam na 5 coraz węższych prostokątów o długości 30 cm, żeby później złożyć ciasto jak piramidę. Placki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 10 minut w 200°C.
Placki przekładam marmoladą lub kremem, wierzch polewam czekoladą i posypuję pokruszonymi okrawkami piernika.Źródło: Kobieta i życie