Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny piernik można przygotować zgodnie z tradycyjną recepturą – na kilka tygodni przed wypieczeniem zagnieść ciasto i pozostawić je do leżakowania w chłodnym miejscu. Takie ciasto ma oryginalny smak i długo zachowuje świeżość. Jednak w dzisiejszych zabieganych czasach nie każdy przypomina sobie w porę o potrzebie jego przygotowania. Jak szybko zrobić smaczny piernik przekładany powidłem na dzień przed świętami?
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 818
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 52
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2050
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 818
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 52
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2050
Składniki
Na wolnym ogniu rozpuść w rondelku masło z miód z dodatkiem przyprawy piernikowej. Wymieszaj i lekko przestudź. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mleko, a następnie połącz uzyskaną masę z zawartością rondelka. W osobnym naczyniu wymieszaj produkty sypkie – mąkę, kakao i sodę. Dodaj je do masy i wymieszaj dokładnie. Ubij białka na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera). Połącz z masą piernikową.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Pozostaw ciasto do ostudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i masła. Wymieszaj i przestudź. Przekrój ciasto na cztery blaty i przełóż powidłami. Ostudzoną, ale wciąż płynną masą czekoladową posmaruj wierzch i boki piernika. Udekoruj go według uznania.