Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny piernik świąteczny z duża ilością miodu, który wymaga leżakowania. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami. Ciasto wymaga leżakowania przez minimum 3 tygodnie. Najczęściej jest przekładany powidłami i marcepanem, ja lubię również polać go polewa czekoladowa. Ciasto nadaje się również do zrobienia pysznych pierniczków.
Czy Wasze myśli zaczęły już krążyć wokół Świąt Bożego Narodzenia? Zastanawiac...
Odsłon: 13168
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 114
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1069
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 401
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 28038
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 57
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 114
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1069
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 401
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 28038
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 57
Składniki
W garnuszku rozpuścić miód, masło i cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i odstawić na chwilę na bok.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać do niej sól, sodę i przyprawę do piernika. Lekko wymieszać.
Do mąki wlać jeszcze ciepły, rozpuszczony z masłem i cukrem miód. Wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodać roztrzepane jajka i ponownie całość wymieszać. Tak przygotowane ciasto na piernik przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum cztery tygodnie.
Kiedy ciasto dojrzeje można z niego upiec piernik i pierniczki. Ciasto jednak należy przed rozwałkowaniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Swoje ciasto zazwyczaj dziele na trzy równe części. Z trzech z nich wypiekam blaty do piernika. Piekę je w temperaturze 170 st. C przez około 20 minut każdy. Blaty przekładam powidłami i jedną warstwą marcepanu. Gotowy piernik polewam polewą czekoladową. Z pozostałej części wycinam i piekę pierniczki. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Dukaty anyżowo-pomarańczowe - Dukaty Sambuca
Desery
Ciastka kokosanki " Tygryski "
Ciasto na Walentynki
Ciasto walentynkowe serduszko to delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakao...
Odsłon: 68
Ciasto na Walentynki
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 1673