Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Piernik Staropolski - dojrzeający
  • Desery
  • Przepis na
Odsłon: 11028 19.11.2014

Piernik Staropolski - dojrzeający

do 60 min
60 min
>6 osób
>6 os.
DziablicaWKuchni
DziablicaWKuchni

Chyba najbardziej znany i lubiany piernik na polskich stołach. Dlaczego pisze o nim dzisiaj? Przygotowania do jego wypieku i spożycia trzeba niestety poprzedzić kilkutygodniowym okresem oczekiwania. Jeżeli już teraz zajmiecie się ciastem (i zapomnicie o nim na miesiąc), w święta rozkoszować się będziecie najdelikatniejszym piernikiem na świecie!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

W dużym rondlu karmelizujemy cukier (to jest moja drobna modyfikacja, która pozwoli nam uzyskać ciemny kolor), a następnie dodajemy miód, przyprawy i kawałki masła. Karmel lekko studzimy. W mleku rozpuszczamy sodę, łączymy z przygotowanym karmelem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, a następnie wbijamy jajka z odrobiną soli. Jeżeli chcemy dodać do piernika bakali robimy to na tym etapie, kiedy masa jest lejąca. Przed pieczeniem, gdy piernik już swoje odstoi staje się on bardziej zwarty i dodanie do niego bakali mogłoby być bardziej kłopotliwe.

2

Masę piernikową studzimy w temperaturze pokojowej, przechowujemy przez około 4 - 6 tygodni w chłodnym miejscu np. w lodówce (jednak minimum to 3 tygodnie). Jeżeli piernik ''przetrzymamy" dłużej, nic się nie stanie. Należy tylko obserwować czy przypadkiem nie pokrył się on pleśnią.

3

Na zdjęciu możecie zobaczyć piernik już po leżakowaniu, tuż przed pieczeniem. Jeżeli ciasto wyjmiecie z lodówki i będzie ono leżało zbyt długo w ciepłej kuchni to może z powrotem stać się luźne, lepiące. Dlatego zalecam pośpiech, ewentualnie odrobinę mąki do podsypywania. Nasz ''kawał '' dzielimy na 3 porcje. Ja mam sprawdzona metodę, która polega na tym, że dwie części ciasta są większe a ostatnia mniejsza i do tej ostatniej zawsze dodaję odcięte brzegi dwóch pozostałych. Ale to kwestia indywidualna, możecie sobie pracę organizować zupełnie inaczej - ostatecznie należy upiec 3 placki mniej więcej tej samej wielkości/grubości.

4

Porcję ciasta wykładam na blat oprószony mąką i boki rozpłaszczonego placka zagniatam do środka. Kładę na papierze do pieczenia na którym ma się ciasto piec (wcześniej zaginam brzegi papieru aby wiedzieć jakiej wielkości jest forma i jak mam dopasować ciasto).

5

Wałkuję, boki odcinam nożem, delikatnie, uważając aby nie przeciąć papieru. Skrawki dokładam do mniejszej części.

6

Tak przygotowane ciasto umieszczam w foremce i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 - 20 minut.

7

Ciasto po upieczeniu studzę. Z pozostałymi porcjami postępuję tak samo. Jeżeli mam kilka foremek o tych samych wymiarach, ciasta możemy piec jednocześnie, należy jednak pamiętać, że piekarnik wtedy jest bardziej obciążony i najprawdopodobniej zajmie mu to kilka minut dłużej. Od wystudzonych blatów odklejamy papier do pieczenia. Piernik można już przekładać.

8

Morele zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 20-30 minut.Owoce odcedzamy i kroimy w kosteczkę. Gotujemy w tej wodzie w której się moczyły.Gdy woda lekko odparuje do moreli wlewamy kisiel rozprowadzony w 1/2 szklanki wody.Masę gotujemy chwilę. Gdy zacznie bulgotać i zgęstnieje - dolewamy wina. Całość słodzimy do smaku.Taką masę rozprowadzamy na połowie pierwszej warstwy piernika. Drugą możemy posmarować powidłami śliwkowymi (słoiczek około 40 dag powinien wystarczyć w zupełności). Jeżeli chcemy użyć masy morelowej do całego piernika, należy podwoić ilość składników.

9

Bułki (najlepiej czerstwe) ścieramy na tarce, zalewamy mlekiem i śmietanką. Całość zagotowujemy uważając by bułki się nie przypaliły, gdy masa zacznie wrzeć, zdejmujemy ja z ognia i słodzimy. W tym czasie całość zgęstnieje. Orzechy mielimy lub (tak jak ja to zrobiłam) wkładamy do kilku woreczków na lód, owijamy ściereczką i miażdżymy młotkiem lub tłuczkiem do mięsa. Dodajemy do masy z bułek i mieszamy dokładnie. Studzimy. Miękkie masło miksujemy a następnie dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Pod koniec miksowania warto dodać odrobinę amaretto, uzyskamy ciekawszy smak, nie wpływając na konsystencję.

10

Na warstwie owocowej układamy blat ciasta piernikowego. Wykładamy na niego masę orzechową i przygniatamy 3 plackiem. Piernik obciążamy na kilka godzin inną blaszką na którą kładziemy coś ciężkiego (przynajmniej 5 kg). Przecinamy na pół otrzymując dwa pierniki. Piernik najlepszy jest po 3 - 4 dniach od przełożenia go.

11

W mleku rozpuszczamy żelatynę nie doprowadzając do jej zagotowania. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego kakao i cukier. Gdy otrzymamy gęsta papkę dolewamy stopniowo śmietankę. Piernik dekorujemy jeszcze ciepłą polewą i siekanymi orzechami.

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

ewa wachowicz na piernik staropolski

marysiaz
marysiaz
Desery

Piernik staropolski dojrzewający - cały przepis

Desery Piernik staropolski dojrzewający - cały przepis

Aby ułatwić Wam przygotowanie piernika staropolskiego postanowiłam umieścić p...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Ciasta

Odsłon: 11088

> 60 min >60 min
17
Ewa_Gotuje
Ewa_Gotuje
Dodatki

Mizeria według Ewy Wachowicz

Dodatki Mizeria według Ewy Wachowicz

Klasyczna mizeria, znakomity dodatek do obiadu. Przepis pochodzi z 422 odcink...

  • Polska
  • Owoce

Odsłon: 39715

do 15 min 15 min
14
Ewa_Gotuje
Ewa_Gotuje
Dania główne

Cassoulet według Ewy Wachowicz

Dania główne Cassoulet według Ewy Wachowicz

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe prosto z Francji. Przepis pochodzi z 437....

  • Francuska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Imbir
  • Tymianek

Odsłon: 4508

> 60 min >60 min
2

krem do piernika staropolskiego

marysiaz
marysiaz
Desery

Piernik staropolski dojrzewający - pieczenie

Desery Piernik staropolski dojrzewający - pieczenie

Przedstawiam drugi etap przygotowania piernika staropolskiego. Od 18 do 20 ma...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Ciasta

Odsłon: 6962

> 60 min >60 min
29
Honorata27
Honorata27
Desery

Piernik

Desery Piernik

W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to cia...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Imbir
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 7998

> 60 min >60 min
7
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Piernik staropolski

Desery Piernik staropolski

Najlepszy piernik na świecie. To już ostatni dzwonek, żeby nastawić ciasto. B...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 614

> 60 min >60 min
10

piernik staropolski

Przepis dnia

palooka
palooka
Desery

Piernik

Desery Piernik

Piernik nie tylko na swięta. :)

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 18769

> 60 min >60 min
14
xagness
xagness
Desery

Piernik staropolski ETAP II i III

Desery Piernik staropolski ETAP II i III

kolejny etap :)

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Ciasta

Odsłon: 7892

> 60 min >60 min
23
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Desery

PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa

Desery PIERNIK STAROPOLSKI + powidła do przełożenia piernika + polewa czekoladowa

Propozycja na pyszny piernik staropolski, który zdążymy jeszcze przygotować n...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Mięso
  • Orzechy
  • Orzechy włoskie
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Imbir
  • Kardamon
  • Ciasta
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 11709

> 60 min >60 min
18

piernik kiszony staropolski

kuchniakolorublond
kuchniakolorublond
Desery

Staropolski piernik dojrzewający - część I/III - nastawianie ciasta

Desery Staropolski piernik dojrzewający - część I/III - nastawianie ciasta

Jest to niezwykle aromatyczne, pachnące i przepyszne ciasto, słodkie a przy t...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 302

do 60 min 60 min
9
Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Desery

Staropolskie pierniczki

Desery Staropolskie pierniczki

Super przepis Babci Stefci na pierniczki.

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 2832

> 60 min >60 min
5
mangiare
mangiare
Desery

Piernik Staropolski dwutygodniowy

Desery Piernik Staropolski dwutygodniowy

Zapach przypraw korzennych jaki ulatnia się podczas pieczenia piernika, zapow...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 4739

> 60 min >60 min
8

pierniki

Kiniusia100
Kiniusia100
Desery

Piernik

Desery Piernik

Idealny na święta, ale również na codzień. Przechowując zawinięty w folii w l...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy
  • Orzechy włoskie
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 20281

> 60 min >60 min
23
Camilla24
Camilla24
Desery

Piernik

Desery Piernik

nie tylko na święta...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 2496

> 60 min >60 min
6
CookWithMe
CookWithMe
Desery

Piernik

Desery Piernik

Pyszny, delikatny i aromatyczny piernik, doskonały na święta bądź do kawy.

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 8630

> 60 min >60 min
18

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

patusia5
patusia5
Śniadania

Ciabatta

Śniadania Ciabatta

Ciabatta to włoski biały chleb pieczony z mąki pszennej na drożdżach. Bochene...

  • Włoska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kanapki
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 17173

> 60 min >60 min
22
MojeDomoweJedzenie
MojeDomoweJedzenie
Sałatki

Warstwowa sałatka z tuńczykiem podana w oryginalny sposób

Sałatki Warstwowa sałatka z tuńczykiem podana w oryginalny sposób

Warstwowa sałatka z tuńczykiem ma rewelacyjny smak a podana w oryginalny spos...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 81

do 60 min 60 min
0
MojeDomoweJedzenie
MojeDomoweJedzenie
Przekąski

Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis

Przekąski Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis

Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną m...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Chleby
  • Kiełbasy

Odsłon: 512

do 60 min 60 min
3
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Desery

Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną

Desery Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną

Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Kremy
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 140

do 30 min 30 min
1
iwona2305
iwona2305
Dania główne

Schabowy moczony w mleku

Dania główne Schabowy moczony w mleku

Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 213

do 30 min 30 min
3
agafia
agafia
Napoje

lemoniada arbuzowo-truskawkowa

Napoje lemoniada arbuzowo-truskawkowa

Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....

  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 175

do 15 min 15 min
5

Inne przepisy autora

Desery

Ciasto Brzdąc

Pieczywo

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami (bez mąki):

Desery

Tureckie półksiężyce (przepis I – z orzechami)

Desery

Pierniczki jak toruńskie – co tu robią drożdże?

DziablicaWKuchni
DziablicaWKuchni
Desery

Ciasto Brzdąc

Desery Ciasto Brzdąc

Tym razem - Brzdąc ... czyli prawie W-Z, tylko na odwrót - jasny biszkopt z...

  • Kremy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 16556

> 60 min >60 min
45
DziablicaWKuchni
DziablicaWKuchni
Pieczywo

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami (bez mąki):

Pieczywo Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami (bez mąki):

Dzisiaj mamy dla Was przepis inny niż wszystkie - na chleb ;) I to chleb odpo...

  • Bez glutenu
  • Kasze
  • Kasza gryczana
  • Chleby

Odsłon: 12490

> 60 min >60 min
41
DziablicaWKuchni
DziablicaWKuchni
Desery

Tureckie półksiężyce (przepis I – z orzechami)

Desery Tureckie półksiężyce (przepis I – z orzechami)

Plan na święta już mi się klaruje, zaplanowałam też takie oto ciastka, a z ra...

  • Włoska
  • Kremy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Kremy
  • Jajka

Odsłon: 1820

do 15 min 15 min
57

Przepis dnia

DziablicaWKuchni
DziablicaWKuchni
Desery

Pierniczki jak toruńskie – co tu robią drożdże?

Desery Pierniczki jak toruńskie – co tu robią drożdże?

Długo zachodziłam w głowę co z tym przepisem?! Przecież to nie ma sensu, niby...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 13536

do 30 min 30 min
60
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Desery

Desery

Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną

Desery

Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy

Desery

deser z domową granolą

Desery

Sernik pieczony na jogurtach

gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Desery

Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną

Desery Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną

Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Kremy
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 140

do 30 min 30 min
1
Lawend
Lawend
Desery

Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy

Desery Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy

Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy
  • Bułki

Odsłon: 304

> 60 min >60 min
2
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

patusia5
patusia5
Śniadania

Ciabatta

Śniadania Ciabatta

Ciabatta to włoski biały chleb pieczony z mąki pszennej na drożdżach. Bochene...

  • Włoska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kanapki
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 17173

> 60 min >60 min
22
MojeDomoweJedzenie
MojeDomoweJedzenie
Sałatki

Warstwowa sałatka z tuńczykiem podana w oryginalny sposób

Sałatki Warstwowa sałatka z tuńczykiem podana w oryginalny sposób

Warstwowa sałatka z tuńczykiem ma rewelacyjny smak a podana w oryginalny spos...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 81

do 60 min 60 min
0
MojeDomoweJedzenie
MojeDomoweJedzenie
Przekąski

Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis

Przekąski Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis

Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną m...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Chleby
  • Kiełbasy

Odsłon: 512

do 60 min 60 min
3
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Desery

Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną

Desery Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną

Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Kremy
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 140

do 30 min 30 min
1
iwona2305
iwona2305
Dania główne

Schabowy moczony w mleku

Dania główne Schabowy moczony w mleku

Pyszny ,miękki i lekko wilgotny schabowy w chrupiącej panierce ,idealny na ni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 213

do 30 min 30 min
3
agafia
agafia
Napoje

lemoniada arbuzowo-truskawkowa

Napoje lemoniada arbuzowo-truskawkowa

Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....

  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 175

do 15 min 15 min
5
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker

Piernik Staropolski - dojrzeający

Autor:
DziablicaWKuchni
do 60 min
>6 osób

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag miodu (poleca się naturalny, o delikatnym smaku)
  • 27 - 35 dag cukru kryształu (u mnie 27)
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 3 opakowania przyprawy do piernika Wodzisław lub 4 - 5 łyżek domowej (u mnie pół na pół)
  • ewentualnie bakalie(rodzynki, śliwki czy orzechy, migdały) - pominęłam
  • Masa morelowa:
  • 15 dag suszonych moreli SKWORCU (bez siarki)
  • 1/2 opakowania kisielu cytrynowego Wodzisław
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 ml czerwonego wina
  • Masa orzechowa:
  • 2 bułki pełnoziarniste (mogą być grahamki)
  • 1 szklanka śmietanki (można dodać więcej mleka)
  • 1/2 szklanki mleka (można dodać więcej śmietanki)
  • 6 łyżek cukru
  • 40 - 45 dag orzechów włoskich
  • 20 dag masła
  • 3 - 4 łyżki amaretto, ewentualnie wódki lub spirytusu (opcjonalnie)
  • Polewa (jeżeli chcemy pokryć boki, ilość musimy podwoić):
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • + orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

1

W dużym rondlu karmelizujemy cukier (to jest moja drobna modyfikacja, która pozwoli nam uzyskać ciemny kolor), a następnie dodajemy miód, przyprawy i kawałki masła. Karmel lekko studzimy. W mleku rozpuszczamy sodę, łączymy z przygotowanym karmelem. Następnie dodajemy przesianą mąkę, a następnie wbijamy jajka z odrobiną soli. Jeżeli chcemy dodać do piernika bakali robimy to na tym etapie, kiedy masa jest lejąca. Przed pieczeniem, gdy piernik już swoje odstoi staje się on bardziej zwarty i dodanie do niego bakali mogłoby być bardziej kłopotliwe.

2

Masę piernikową studzimy w temperaturze pokojowej, przechowujemy przez około 4 - 6 tygodni w chłodnym miejscu np. w lodówce (jednak minimum to 3 tygodnie). Jeżeli piernik ''przetrzymamy" dłużej, nic się nie stanie. Należy tylko obserwować czy przypadkiem nie pokrył się on pleśnią.

3

Na zdjęciu możecie zobaczyć piernik już po leżakowaniu, tuż przed pieczeniem. Jeżeli ciasto wyjmiecie z lodówki i będzie ono leżało zbyt długo w ciepłej kuchni to może z powrotem stać się luźne, lepiące. Dlatego zalecam pośpiech, ewentualnie odrobinę mąki do podsypywania. Nasz ''kawał '' dzielimy na 3 porcje. Ja mam sprawdzona metodę, która polega na tym, że dwie części ciasta są większe a ostatnia mniejsza i do tej ostatniej zawsze dodaję odcięte brzegi dwóch pozostałych. Ale to kwestia indywidualna, możecie sobie pracę organizować zupełnie inaczej - ostatecznie należy upiec 3 placki mniej więcej tej samej wielkości/grubości.

4

Porcję ciasta wykładam na blat oprószony mąką i boki rozpłaszczonego placka zagniatam do środka. Kładę na papierze do pieczenia na którym ma się ciasto piec (wcześniej zaginam brzegi papieru aby wiedzieć jakiej wielkości jest forma i jak mam dopasować ciasto).

5

Wałkuję, boki odcinam nożem, delikatnie, uważając aby nie przeciąć papieru. Skrawki dokładam do mniejszej części.

6

Tak przygotowane ciasto umieszczam w foremce i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 - 20 minut.

7

Ciasto po upieczeniu studzę. Z pozostałymi porcjami postępuję tak samo. Jeżeli mam kilka foremek o tych samych wymiarach, ciasta możemy piec jednocześnie, należy jednak pamiętać, że piekarnik wtedy jest bardziej obciążony i najprawdopodobniej zajmie mu to kilka minut dłużej. Od wystudzonych blatów odklejamy papier do pieczenia. Piernik można już przekładać.

8

Morele zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 20-30 minut.Owoce odcedzamy i kroimy w kosteczkę. Gotujemy w tej wodzie w której się moczyły.Gdy woda lekko odparuje do moreli wlewamy kisiel rozprowadzony w 1/2 szklanki wody.Masę gotujemy chwilę. Gdy zacznie bulgotać i zgęstnieje - dolewamy wina. Całość słodzimy do smaku.Taką masę rozprowadzamy na połowie pierwszej warstwy piernika. Drugą możemy posmarować powidłami śliwkowymi (słoiczek około 40 dag powinien wystarczyć w zupełności). Jeżeli chcemy użyć masy morelowej do całego piernika, należy podwoić ilość składników.

9

Bułki (najlepiej czerstwe) ścieramy na tarce, zalewamy mlekiem i śmietanką. Całość zagotowujemy uważając by bułki się nie przypaliły, gdy masa zacznie wrzeć, zdejmujemy ja z ognia i słodzimy. W tym czasie całość zgęstnieje. Orzechy mielimy lub (tak jak ja to zrobiłam) wkładamy do kilku woreczków na lód, owijamy ściereczką i miażdżymy młotkiem lub tłuczkiem do mięsa. Dodajemy do masy z bułek i mieszamy dokładnie. Studzimy. Miękkie masło miksujemy a następnie dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Pod koniec miksowania warto dodać odrobinę amaretto, uzyskamy ciekawszy smak, nie wpływając na konsystencję.

10

Na warstwie owocowej układamy blat ciasta piernikowego. Wykładamy na niego masę orzechową i przygniatamy 3 plackiem. Piernik obciążamy na kilka godzin inną blaszką na którą kładziemy coś ciężkiego (przynajmniej 5 kg). Przecinamy na pół otrzymując dwa pierniki. Piernik najlepszy jest po 3 - 4 dniach od przełożenia go.

11

W mleku rozpuszczamy żelatynę nie doprowadzając do jej zagotowania. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego kakao i cukier. Gdy otrzymamy gęsta papkę dolewamy stopniowo śmietankę. Piernik dekorujemy jeszcze ciepłą polewą i siekanymi orzechami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki