Do góry

Desery Przepis na:

Piernik Staropolski ETAP I

Piernik Staropolski ETAP I

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1375

Dodano:

Odsłon: 3200

To już w sumie ostatnia szansa na przygoowanie ciasta, także zacznijcie ze mną świąteczne przygotowania ! ;) Zapraszam na bloga :)

Składniki

  • 1/2 kg miodu
  • 25 dag masła
  • 2 szkl cukru (dałam mniej)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piernik Staropolski ETAP I

Przygotowanie

  1. Miód, masło i cukier umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy na małym ogniu, musimy uważać żeby nie zagotować składników ! Odstawiamy do wystudzenia, pamiętając aby co jakiś czas zamieszać, ponieważ na dnie garnuszka będzie osadzał, się cukier.

    Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową dodajemy mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczoną w 1/2 szkl mleka, sól i przyprawę do piernika.



  2. Ciasto wyrabiamy mikserem, a następnie przekładamy do kamionkowego/ emaliowanego garnka lub po prostu do szklanej misy.

    Naczynie przykrywamy ściereczką i przewiązujemy mocno sznurkiem, a następnie wkładamy do foliowej reklamówki - zawiązujemy ją, ale tak aby powietrze mogło dojść do środka.

  3. Odstawiamy naczynie z ciastem w chłodne miejsce np. do piwnicy czy na najniższą półkę w lodówce i zapominamy o nim na 5-6 tygodni.

    Zapiszcie w kalendarzu kiedy macie zabrać się za dalsze etapy, bo łatwo o nim zapomnieć przez taki okres czasu ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kryska 17 grudnia 2013 moje juz upieczone ,przelozone powidlem i polane czekolada. musialam je schowac bo do swiat nic by nie zostalo. zycze WESOLYCH SWIAT! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 15 grudnia 2013 Dzisiaj mija 5 tygodni,mam nadzieję,że nie zapomnisz o drugiej części przepisu :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 01 grudnia 2013 witam! ten piernik to ulubione ciasto mojej rodziny. nie wyobrazamy sobie swiat bez niego, zazwyczaj robie z dwoch porcji i pieke w malych keksowkach.im jest starszy tym lepszy. czesc przekladam powidlem i polewam gozka czekolada a czesc tylko czekolada. piernik rewelacja. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 10 listopada 2013 Tak jak Ty zrobiłam z połowy produktów,mam nadzieję,że nie przegapię drugiej części ciekawie zapowiadającego się piernika :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń