Do góry

Desery Przepis na:

Piernik staropolski etap I

Piernik staropolski etap I

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 3017

Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko, a z nich będzie wydobywała się piękny korzenny zapach. Oczywiście starczy też ciasta na pierniki przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą.

Składniki

  • 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego 1 szklanka cukru 400 g smalcu (masła) 1,5 kg mąki pszennej
  • 4 jajka 4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka łyżeczka soli
  • 2 torebki przyprawy do piernika
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tłuszcz rozpuścić, cały czas podgrzewając dodać miód dokładnie wymieszać na końcu wsypywać powoli cukier następnie odstawić do przestygnięcia.. Mleko podgrzać. Do przestygniętej masy dodać mąkę, jajka oraz mleko wymieszane z sodą, przyprawę do piernika, sól. Ciasto dokładnie wyrobić nie polecam mikserem, ciasto jest zbyt gęste, najlepiej dłonią lub mieszając drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto przełożyć do glinianego naczynia, ja takiego nie posiadam, wiec moje ciasto leżakuje w plastikowym, przykryć ściereczką i koniecznie odstawić w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń