Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty piernik, który każdemu się uda, a jest bardzo delikatny w smaku.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11689
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8187
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11689
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8187
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Składniki
W garnuszku rozpuszczamy masło lub margarynę, następnie dodajemy miód oraz mleko. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika. Następnie dodajemy cukier oraz sól. Stopniowo wlewamy mieszankę z rozpuszczonego masła, cały czas miksując mikserem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy posiekane orzechy wymieszane z łyżeczką mąki, ponownie chwilę miksujemy. Ciasto przekładamy do keksówki o długości ok. 25 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Cukier puder łączymy z gorącą wodą oraz sokiem z cytryny. Za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ciasta lub po prostu wylewamy na ciasto i zostawiamy do zastygnięcia