Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto fenomenalny piernik z jabłkami, który stanowi idealne połączenie szarlotki i tradycyjnego, świątecznego ciasta. Lepiej zrobić większą blaszkę, bo znika ze stołu w ekspresowym tempie.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34602
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34602
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Składniki
Umyj i osusz jabłka. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie talarki. Wsyp do nich 4 łyżki cukru trzcinowego i dokładnie wymieszaj. Po około 20 minut puszczą sok.
Jajka zmiksuj z cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia. Niewielkim strumieniem dolej do nich olej, a po wymieszaniu dodaj pozostałe sypkie składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika) i dokładnie połącz.
W oddzielnej misce przygotuj kruszonkę. Mąka, cukier i zimne masło podzielone pokrojone w kostkę zagnieć rękoma, posiekaj nożem lub wymieszaj mikserem wyposażonym początkowo w haki do ciasta drożdżowego, a później w zwykłe widełki. Jeśli chcesz nadać swojej kruszonce piernikowy posmak, możesz dodać do niej 2 łyżki przyprawy do piernika.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ciasto piernikowe. Na jego górze ułóż pokrojone jabłka (bez soku, który puściły podczas leżakowania z cukrem), a następnie przykryj całość kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 55-60 minut.