Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w moim domu święta bez tego przysmaku nie mogą się odbyć. Przygotowuję go bezpośrednio przed Wigilią, bo nie potrzebuje on dojrzewania tak jak Staropolski, a smakiem mu nie ustępuje.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118339
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8470
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3130
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2231
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1581
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118339
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8470
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3130
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2231
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1581
Składniki
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Cukier, miód, przyprawy, kakao, i masło rozpuszczamy i zagotowujemy, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy ziemniaki i jajka i mieszamy, następnie sodę zalewamy octem i dodajemy wraz z przesiana mąką do masy ziemniaczanej. Posiekane orzechy włoskie oraz namoczone rodzynki, ewentualnie inne bakalie dodajemy razem z mąką. Masę odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce (może być to lodówka), w tym czasie piernik nieco zgęstnieje i będzie można z nim pracować.
Przygotowujemy sobie 2 arkusze papieru do pieczenia wielkości foremki w której zamierzamy piec piernik. Masę dzielimy na 4 części. Każdą z nich umieszczamy między arkuszami i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kolejno 1 blat piernika, rozsmarowujemy marmoladę lub powidła i przykrywamy kolejnym płatem piernika. Brzegi zaklejamy tak aby marmolada nie dotykała blaszki (spali się!). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 - 50 minut z termoobiegiem. Polewę rozsmarowujemy na gotowym już i wystudzonym pierniku.
Piernik nie wymaga dojrzewania. Z podanej porcji wychodzą nam dwie duże blaszki piernika.