Do góry

Desery Przepis na:

pierniki

pierniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 712

Dodano:

Odsłon: 2499

Fajne pierniczki do chrupania

Składniki

  • mąka, 0,5 kg
  • margaryna, 125 gram, ja daje pół kostki
  • jajko, 1
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • sól, szczypta
  • opakowanie przyprawy do pierników, 1
  • Miód, szklanka
  • cukier puder do lukrowania, 20 dag
> 6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
pierniki

Przygotowanie

  1. Na stolnice, czy do szerokiej dużej miski przesiewamy mąkę z sodą, szczypta soli, następnie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód

  2. nastepnie dodajemy reszte składników, jajko, margaryne i przyprawe, jesli ktoś ubi bardzo słodkie pierniki moze dodać cukier puder, ja robie bez cukru, dla mnie są w sam raz.

  3. Naste pnie wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Kiedy jest gotowe, zaczynamy brac po troche ciasta i rozwałkowujemy na grubość oko. 0,5 cm. Wycinamy foremkami pierniczki.

  4. Pierniki układamy na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia ciasta. Zachowujemy odstępy bo rosna.

  5. Pieczemy w 180 stopniach, okolo 15-20 minut, az beda złote a nie brązowe.Gotowe i przestudzone pierniki lukrujemy według wlasnego uznania. Fajna frajda dla dzieciaków. Polecam. Chciałam zrobić zdjęcie ale nie zdążyłam, bo bardzo szybko poszły:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń