Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 535
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 82
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7783
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 535
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 82
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7783
Składniki
Na stolnice, czy do szerokiej dużej miski przesiewamy mąkę z sodą, szczypta soli, następnie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód
nastepnie dodajemy reszte składników, jajko, margaryne i przyprawe, jesli ktoś ubi bardzo słodkie pierniki moze dodać cukier puder, ja robie bez cukru, dla mnie są w sam raz.
Naste pnie wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Kiedy jest gotowe, zaczynamy brac po troche ciasta i rozwałkowujemy na grubość oko. 0,5 cm. Wycinamy foremkami pierniczki.
Pierniki układamy na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia ciasta. Zachowujemy odstępy bo rosna.
Pieczemy w 180 stopniach, okolo 15-20 minut, az beda złote a nie brązowe.Gotowe i przestudzone pierniki lukrujemy według wlasnego uznania. Fajna frajda dla dzieciaków. Polecam. Chciałam zrobić zdjęcie ale nie zdążyłam, bo bardzo szybko poszły:)