Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8057
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 375
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8057
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 375
Składniki
Na stolnice, czy do szerokiej dużej miski przesiewamy mąkę z sodą, szczypta soli, następnie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód
nastepnie dodajemy reszte składników, jajko, margaryne i przyprawe, jesli ktoś ubi bardzo słodkie pierniki moze dodać cukier puder, ja robie bez cukru, dla mnie są w sam raz.
Naste pnie wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Kiedy jest gotowe, zaczynamy brac po troche ciasta i rozwałkowujemy na grubość oko. 0,5 cm. Wycinamy foremkami pierniczki.
Pierniki układamy na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia ciasta. Zachowujemy odstępy bo rosna.
Pieczemy w 180 stopniach, okolo 15-20 minut, az beda złote a nie brązowe.Gotowe i przestudzone pierniki lukrujemy według wlasnego uznania. Fajna frajda dla dzieciaków. Polecam. Chciałam zrobić zdjęcie ale nie zdążyłam, bo bardzo szybko poszły:)