Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne pierniki norymberskie wypiekane na opłatku. Cudownie puszyste i delikatne w środku. Niezwykle aromatyczne za sprawą mieszanki korzennych przypraw i kandyzowanych owoców. Z wysoką zawartością orzechów i minimalnym dodatkiem mąki. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale starania wynagradzają włożony trud i starania.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 104
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2670
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 528
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4777
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 104
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2670
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 528
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4777
Składniki
Skórki kandyzowanych owoców drobno posiekaj lub zmiel w maszynce.
Zmielone orzechy i skórki kandyzowane z owoców przesyp do jednej miski. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia przyprawę do pierniczków i kakao. Składniki wymieszaj.
Do osobnej miski wbij jajka i ubij je z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj płynny miód, olejek migdałowy i szczyptę soli. Składniki wymieszaj.
Do masy jajecznej dodaj suche składniki. Całość zmiksuj krótko do połączenia.
Oblaty rozłóż na stole. Na każdy z nich nakładaj ciasto. Rozsmaruj je po całej powierzchni tworząc na środku lekką górkę.
Oblaty z ciastem przełóż na blachę piekarnika. Pierniczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 25 minut.
Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z wodą. Gotowym lukrem udekoruj przestudzone pierniczki norymberskie.