Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernikowa szopka"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 231
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 231
Składniki
Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj bardzo miękkie masło, miód, cukier, jajko, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkuj je, podsypując mąką na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj pierniczki. Możesz też przygotować szablony ludzików, choinki, gwiazdki z papieru.
Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz pierniczki powiesić na choince, przed pieczeniem zrób otworki za pomocą słomki lub wykałaczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 10-15 minut, a potem wystudź na kratce.
Przygotuj lukier. Białko utrzyj z cukrem pudrem łyżką lub drewnianą pałką na gładką masę, tak aby w lukrze nie było grudek. Powinien być on bardzo gęsty, gdyby był za rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Z papieru do pieczenia zrób rożek, odetnij końcówkę (musi być bardzo mała) i dekoruj pierniczki, podkreślając kontury figurek, rysując twarze. Lukier zastyga niemal od razu.
Część lukru możesz zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony – koncentrat barszczu, niebieski – sok z jagód, pomarańczowy – sok z marchewki. Gdy do lukru dodasz barwnik, dodaj też trochę więcej cukru, gdyż barwnik go rozrzedzi.
50 minut. Porcja: 40 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie