Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moje pierwsze podejście do choinek z piernika. Może nie wyglądają idealnie ale jak na pierwszy raz myślę, że nie są złe. Może jeszcze ktoś szuka przepisu na pierniczki to ten przepis śmiało można wykorzystać.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2139
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38641
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1350
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2139
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38641
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1350
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem ( uważajcie aby nie był zbrylony. Ja się zagapiłam i zostały mi gdzieniegdzie grudki ), przyprawą, kakao i sodą. Wsypać do miski. Masło stopić i podgrzać z nim miód, dodać do mąki. Dołożyć rozbełtane jajko i wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce 30 minut.
Potem wałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Wycinać gwiazdki różnej wielkości i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia ( ja robiłam to partiami ). Pierniczki piec 8 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce. Wystudzić na kratce.
Wymieszać lukier, przełożyć worka cukierniczego. Każde ciastko zlepiać lukrem i tworzyć choinkę ( na większą po dwa z każdego rodzaju i jedno najmniejsze na wierzchołek ). Udekorować choinki lub pojedyncze ciastka i zlepiać polukrowane. Część pierniczków udekorowałam osobno.