Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowe muffinki

Piernikowe muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 431 Ocena: 6210

Dodano:

Odsłon: 593

Piernik w formie babeczek? Dlaczego nie! Wykonuje się je szybko, piecze krótko. A smak? Sami spróbujcie. Ja polecam.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 11/2 łyżeczki sody
  • bakalie: po 1/2 szkl. orzechów, żurawiny, kandyzowanej skórki cytrynowej
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Piernikowe muffinki

Przygotowanie

  1. Masło, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika podgrzać w garnku aż do rozpuszczenia. Wymieszać i ostudzić. Do garnka dodać jajka, przesianą mąkę, powidła, jogurt i sodę. Całość dokładnie wymieszać łyżką.

  2. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać po jednej łyżce ciasta. Na to bakalie i jeszcze jedną łyżkę ciasta. Foremki powinny być napełnione do 3/4. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30-35 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babeczki są upieczone. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 14 grudnia 2018 Teraz zauważyłam, że w składnikach nie podałam przyprawy do piernika. Przepraszam. Już uzupełniam: najlepiej dać całe opakowanie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2018 Super muffinki, do południowej herbaty dwie byłyby wskazane ;) Pychotka :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń