Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli po świętach zostaną wam resztki piernika to warto jest zamrozić i zrobić z nich takie bajaderki. Smak śliwki i korzenny aromat przypomną wam świąteczną atmosferę!
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11512
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 67
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7896
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155054
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1100
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11512
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 67
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7896
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155054
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1100
Składniki
Jeśli piernik, który wykorzystujecie zawiera czekoladę lub powidła, zmniejszcie ilość dodawanych składników, aby nie był za słodki. Piernik mielimy na drobno. Ja robiłam to w malakserze, ale blender też się sprawdzi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie mielonego piernika, powidła i czekoladę. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Urywamy kawałek masy, robimy z niego kulkę i zgniatamy na płasko. Kładziemy śliwkę suszoną i zawijamy (jak knedla), aby powstała kulka ze śliwką w środku. Na talerz wysypujemy kakao i każdą kulkę obtaczamy w nim.
Bajaderki układamy obok siebie i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia będą już odpowiednio twarde.