Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli po świętach zostaną wam resztki piernika to warto jest zamrozić i zrobić z nich takie bajaderki. Smak śliwki i korzenny aromat przypomną wam świąteczną atmosferę!
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Jeśli piernik, który wykorzystujecie zawiera czekoladę lub powidła, zmniejszcie ilość dodawanych składników, aby nie był za słodki. Piernik mielimy na drobno. Ja robiłam to w malakserze, ale blender też się sprawdzi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dokładnie mielonego piernika, powidła i czekoladę. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Urywamy kawałek masy, robimy z niego kulkę i zgniatamy na płasko. Kładziemy śliwkę suszoną i zawijamy (jak knedla), aby powstała kulka ze śliwką w środku. Na talerz wysypujemy kakao i każdą kulkę obtaczamy w nim.
Bajaderki układamy obok siebie i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia będą już odpowiednio twarde.