Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowy żłóbek

Piernikowy żłóbek

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Piernikowy żłóbek"

Składniki

  • Potrzebne są:
  • 1 kg mąki
  • 50 dkg cukru pudru
  • 40 dkg miodu
  • 20 dkg masła
  • 4 jaja
  • 4 łyżeczki sody
  • 6 łyżek przyprawy do piernika
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 białka jaja
  • szablony figurek
  • nóż do pizzy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wbrew pozorom jej zrobienie wcale nie jest trudne. Do pracy zaangażuj dzieci – ozdabianie elementów szopki dostarczy im wiele radości.

  2. Wymieszaj wszystkie suche . W środku zrób dołek, wbij do niego jajka, wlej roztopione chłodne masło i miód. Zagnieć na jednolitą masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na całą noc.

  3. Na drugi dzień ciasto zagnieć, rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wykrawaj za pomocą noża do pizzy i szablonów (przygotuj je wcześniej z brystolu) poszczególne części szopki.

  4. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj białkiem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz 8-10 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

  5. Przygotuj lukier z 2 białek, 40 dkg cukru pudru i kilku kropel soku z cytryny. Utarty lukier przelej do pergaminowego rożka lub szprycy do ciasta i wspólnie z dziećmi udekorujcie elementy piernikowej szopki według własnego pomysłu.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń