Do góry

Desery Przepis na:

Pieróg z ciasta z muszkatem

Pieróg z ciasta z muszkatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Pieróg z ciasta z muszkatem"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby moczę 5 godzin. Drożdże rozcieram z cukrem oraz łyżką mleka. Odstawiam na 5 min. Do mąki dodaję żółtka, szczyptę soli, margarynę, sporą szczyptę gałki i resztę mleka. Dokładam zaczyn. Wyrabiam ciasto. Odstawiam je na godzinę.

  2. Kapustę kroję na kawałeczki. Zalewam wodą, gotuję 90 minut. Grzyby gotuję 5 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedzam je i siekam. Cebulę obieram, kroję w kostkę, podsmażam na łyżce oleju. Dodaję do kapusty. Dokładam grzyby. Duszę razem 10 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Studzę, dodaję jajko oraz żółtko.

  3. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt. Rozkładam na nim farsz. Zwijam. Kulebiak układam w formie wyłożonej pergaminem. Smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję kminkiem. Piekę ok. 40 minut w temperaturze 160°C.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń