Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla ruskich pierogów. Przepis pochodzi z 417 odcinka programu "Ewa gotuje".
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1806
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1172
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2259
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1806
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1172
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2259
Składniki
Śmietanę wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Redukować na wolnym ogniu przez ½ godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, pilnować, by się nie przypaliła – powinna przypominać bułkę tartą usmażoną na maśle.
Mąkę przesiać na stolnicę. Wlać trochę gorącej wody i delikatnie wymieszać nożem. Taki zabieg to zaparzanie – dzięki niemu ciasto będzie sprężyste. Gdy powstaną kluchy, wybić jajko. Wlać oliwę. Ponownie wymieszać nożem. Następnie rękoma wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć miską i zostawić w spokoju na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć suszoną śliwkę, do której wcześniej wcisnąć uprażony migdał. Krawędzie skleić. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Minutę po wypłynięciu zahartować w zimnej wodzie, a następnie odcedzić na sicie.
Podawać z usmażoną śmietaną jako omastą.