Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Pijana Wiśnia to ciekawa propozycja słodkości na każdy stół. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Podaj je na Wielkanoc, Boże Narodzenie lub w czasie rodzinnych uroczystości. Z pewnością zrobisz wrażenie na wszystkich gościach.
Tortownica o średnicy 22 cm
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 625
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 610
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 673
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 35
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 625
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 610
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 673
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 35
Składniki
Wiśnie zalej wódką na ok. 24 godziny przed przygotowaniem ciasta. Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Po ok. pół minucie od wsypania ostatniej łyżki cukru, dodawaj po jednym żółtku.
W osobnej misce przesiej mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj suche składniki. Dodawaj partami do masy jajecznej, łącząc drewnianą szpatułką. Okrągłą blachę do ciasta o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto. Piekarnik nagrzej do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź. Podziel ciasto na dwa blaty, gdzie górny blat stanowi ok. 1/3 wysokości całości. Z dolnego blatu łyżeczką delikatnie wyskrob środek, tworząc łódeczkę. Usunięte ciasto pokrusz i przełóż do osobnej miseczki.
Przygotuj krem. Dobrze schłodzoną bitą śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cały czas miksując. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Przestudź, ale nie pozwól jej zastygnąć. Wlej ją do śmietany i ponownie dokładnie wymiksuj.
Ze śmietany odłóż ok. 1/5. Użyjesz jej do dekoracji. Do kremu dodaj okruchy biszkoptu. Wiśnie odciśnij z nadmiaru alkoholu. Kilkanaście sztuk pozostaw do dekoracji, a pozostałe dodaj do masy. Wiśniówkę wymieszaj z herbatą. Dobrze nasącz nią oba blaty ciasta.
Do wnęki w dolnym blacie ciasta włóż tyle kremu śmietanowego, by jego poziom był równy z brzegiem blatu. Przykryj całość drugim blatem.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz na drobne kawałki i włóż do niewielkiego rondelka. Całość podgrzewaj, ciągle mieszając, do momentu rozpuszczenia i połączenia ze sobą składników. Polewę wylej na ciasto.
Ciasto wstaw na chwilę do lodówki, by polewa stężała. Pozostałą bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj ciasto Pijana Wiśnia gwiazdkami. Na każdej połóż po jednej, odłożonej wiśni. Ciasto podawaj po dokładnym schłodzeniu.