Do góry

Desery Przepis na:

Pijany murzynek

Pijany murzynek

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 11625

Ciasto murzynek pojawiło się już w wielu odsłonach, tym razem proponuję wersję dla dorosłych. Sam przepis na ciasto jest już sprawdzony przeze mnie wielokrotnie i zawsze się udaje, możecie go wykorzystać w dowolny sposób, z dodatkami lub bez.

Składniki

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 8 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 40 dkg rodzynek
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1/2 kostki margaryny
  • dowolny dżem ( u mnie czerwona pożeczka)
  • ok. 250 ml alkoholu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć w alkoholu dzień przed planowanym pieczeniem ciasta.

  2. Wszystkie składniki na ciasto: jaja, cukier, mąkę, olej, wodę, kakao i proszek do pieczenia łączymy razem przy pomocy miksera.

  3. Blaszkę do pieczenia ciasta ( u mnie 12 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min. Czas pieczenia może być różny z uwagi na jakość piekarnika, proponuję sprawdzać stopień upieczenia patyczkiem.

  4. Cisto się piecze, a my w tym czasie rozpuszczamy margarynę razem z czekoladą. Można to zrobić w kąpieli wodnej, ja rozpuściłam składniki bezpośrednio w garnku postawionym na płycie indukcyjnej.
    Następnie odsączamy rodzynki i łączymy z ciepłą czekoladą.

  5. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Następnie należy je przekroić i przełożyć dżemem. Na wierzch ciasta nakładamy masę z rodzynek i gotowe.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń