Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto murzynek pojawiło się już w wielu odsłonach, tym razem proponuję wersję dla dorosłych. Sam przepis na ciasto jest już sprawdzony przeze mnie wielokrotnie i zawsze się udaje, możecie go wykorzystać w dowolny sposób, z dodatkami lub bez.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 102
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 239
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 102
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 239
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Składniki
Rodzynki namoczyć w alkoholu dzień przed planowanym pieczeniem ciasta.
Wszystkie składniki na ciasto: jaja, cukier, mąkę, olej, wodę, kakao i proszek do pieczenia łączymy razem przy pomocy miksera.
Blaszkę do pieczenia ciasta ( u mnie 12 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min. Czas pieczenia może być różny z uwagi na jakość piekarnika, proponuję sprawdzać stopień upieczenia patyczkiem.
Cisto się piecze, a my w tym czasie rozpuszczamy margarynę razem z czekoladą. Można to zrobić w kąpieli wodnej, ja rozpuściłam składniki bezpośrednio w garnku postawionym na płycie indukcyjnej. Następnie odsączamy rodzynki i łączymy z ciepłą czekoladą.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Następnie należy je przekroić i przełożyć dżemem. Na wierzch ciasta nakładamy masę z rodzynek i gotowe. Smacznego :)