Do góry

Desery Przepis na:

Pijany Wacek

Pijany Wacek

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 3967

Dodano:

Odsłon: 58956

Bardzo smaczne ciasto z pyszną masą o smaku tiramisu dżemem porzeczkowym ,wiśniami z alkoholu , nasączone ponczem wiśniowym ,cytrynowym ... Ciasto proste w wykonaniu

Składniki

  • Biszkopt jasny-
  • -6 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -2 szklanki mąki
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -5 łyżek wody białej gazowanej lub żółtej oranżady
  • Biszkopt ciemny-
  • -3 jajka
  • -1/2 szklanki cukru
  • -1 łyżka kakao
  • -1 szklanka mąki (ująć 1 łyżkę mąki z tej szklanki i dołożyć 1 łyżkę kakao)
  • -1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • małe 1/2 łyżeczki sody ,4 łyżki białej gazowanej wody lub żółtej oranżady
  • Składniki :-
  • -1 kostka margaryny
  • -1 puszka masy krówka o smaku Tiramisu 460 g(bakalland )
  • -1/2 szklanki cukru pudru
  • -1 dżem porzeczkowy
  • -1 czekolada gorzka lub deserowa
  • -250 ml alkoholu (wódka,spirytus )
  • -wiśnie drążone w alkoholu ( z jednego słoika 900 ml)
  • -1 cytryna
  • -1/2 szklanki soku z wiśni
  • Nakropienie do biszkopta jasnego-
  • -200 ml alkoholu
  • -125 przegotowanej letniej wody
  • -2 czubate łyżki cukru
  • -sok z jednej cytryny
  • Nakropienie do biszkopta ciemnego -
  • -60 ml soku z wiśni
  • -50 ml alkoholu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pijany Wacek

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,następnie ,
    dodać żółtka i wodę...
    Na koniec dodajemy przesianą
    mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia
    ( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
    Piec w temperaturze 180 stopni

    Biszkopt ciemny :
    Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,następnie ,
    dodać żółtka i wodę...
    Na koniec dodajemy przesianą
    mąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia,kakao i sodą
    ( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )
    Piec w temperaturze 180 stopni




    Masa wykonanie :
    Z całości masy ująć 4-5 łyżek do posmarowania wierzchu Resztę masy podzielić na dwie równe części .

    Margarynę z cukrem, ucieramy na pulchną masę
    (można użyć miksera ) dodając po łyżce masy tiramisu i odrobinie alkoholu (do wyczerpania składników )



    Wykonanie :
    -1. Jasny biszkopt przekroić na pół ,spód nakropić ponczem cytrynowym
    -2. Wyłożyć połowę uprzednio przygotowanej masy, równomiernie rozsmarować
    -3. Na masę wyłożyć 1/2 słoika dżemu porzeczkowego równo rozsmarować .
    -4. Nałożyć ciemny biszkopt nakropić ponczem wiśniowym
    -5.Wyłożyć drugą część masy ,rozsmarować równomiernie -6.Na masę ponownie 1/2 słoika dżemu porzeczkowego,rozsmarować .
    -7.Na dżem ,drugą część biszkoptu jasnego ,nakropić ponczem cytrynowym .
    -8.Na wierzchu rozsmarować masę ,poukładać odsączone wiśnie z alkoholu i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą .
    Blacha 24x40

  2. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 07 maja 2015 Super! Będę się musiała z tym Wackiem bliżej zapoznać, wpadł mi w oko... ;)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 06 maja 2015 Świetne i smaczne ciasto, a nazwa bombowa :D

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń