Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek brzoskwiniowy"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12039
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 142
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8850
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155505
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1203
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12039
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 142
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8850
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155505
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1203
Składniki
Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały, zimne masło pokrojone w plasterki, cukier i żółtka. posiekać nożem. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do ciasta. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć i schładzać przez 30 minut.
Brzoskwinie wyjąć z zalewy, osączyć, skropić częścią likieru, odstawić na 30 minut. Świeże obrać i postępować tak samo. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 centymetra. Ułożyć na natłuszczonej i posypanej tartą bułką blasze. Nakłuć widelcem, piec ok. 20 minut w temp. 180oC.
Ciasto ostudzić, posmarować dżemem, skropić likierem. Na wierzch ułożyć warstwę owoców, posmarować resztą dżemu, posypać płatkami migdałów.
ok. 80 minutŹródło: Twoje Imperium