Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek czekoladowy z wiśniami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 978
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 201
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 978
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 201
Składniki
Ciasto cytrynowe upiecz w podłużnej foremce według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudź, a potem potnij w cienkie plasterki.
Mąkę przesiej ze szczyptą soli i kakao. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki, cukier i cukier waniliowy. Rozcierając wszystkie palcami, szybko zagnieć kruszonkę.
Blachę (32 x39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spód nasyp połowę kruszonki. Dobrze dociśnij ją dłonią. Pozostałą kruszonkę włóż do lodówki.
Przygotowany spód posmaruj konfiturą i przykryj plasterkami ciasta cytrynowego. Lekko je dociśnij, a potem skrop likierem. Wiśnie osącz z zalewy. Owoce rozłóż równomiernie na cieście. Wierzch posyp pozostałą kruszonką.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 60 minut. Gotowe ciasto wystudź. Oprósz cukrem pudrem.
ok. 2 godz., 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina