Do góry

Desery Przepis na:

placek drożdżowy z jabłkami

placek drożdżowy z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2563

Dodano:

Odsłon: 4559

Puszysty i delikatny drożdżowiec z jabłkami, rodzynkami, cynamonem i kruszonką

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 15 g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 50 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • sól
  • 4 duże jabłka
  • pół szklanki rodzynek
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • kruszonka: 0,5 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 50 g masła
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszam z łyżką mąki, łyżką cukru i 100 ml letniego mleka. Odstawiam na kwadrans. Pozostałą mąkę przesiewam. Łączę z letnim mlekiem, roztopionym masłem, cukrem i rozkłóconym jajem. Solę. Dodaję rozczyn i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do podwojenia objętości.

  2. Jabłka obieram i kroję na średniej wielkości kostkę. Rodzynki namaczam we wrzątku. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam jabłka i zasypuję cukrem zmieszanym z cynamonem. Czekam do roztopienia cukru i dodaję rodzynki. Zdejmuję z palnika, energicznie mieszam z mąką i podgrzewam jeszcze chwilę.

  3. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

    Wyrabiam kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki.

    Formę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciasto drożdżowe. Nakładam jabłka. Posypuję kruszonką. Piekę 40-45 minut, do zezłocenia kruszonki. Studzę. Ośnieżam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 12 lipca 2014 No i Ewaaa mnie wyprzedziła, bo dokładnie to samo miałam napisać :) Piękny placek, aż się prosi o jego zjedzenie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 12 lipca 2014 puszyste i pięknie wyrośnięte, przepyszne ciacho

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń