Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy z rabarbarem (na młodziach)

Placek drożdżowy z rabarbarem (na młodziach)

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1428

Dodano:

Odsłon: 659

W mojej rodzinnej kuchni wielkopolskiej placki „na młodziach” (w gwarze poznańskiej młodzie to są drożdże) są bardzo popularne. Obok tych placków również popularne są szneki (czyli drożdżówki). U mnie w kuchni powstają trzy wersje: czysta z kruszonką, z rabarbarem i ze śliwkami. Od teściowej mam przepis na placek warstwowy – bez wcześniejszego przygotowania zaczynu.

Składniki

  • rabarbar (1 pęczek)
  • drożdże suszone (2 łyżeczki) lub świeże (50g)
  • mąka tortowa (3 szklanki)
  • jaja (3 szt.)
  • cukier (1 szklanka)
  • mleko ( 1szklanka)
  • olej (1/2 szklanki)
  • Składniki na kruszonkę : mąka (1szklanka), cukier (1 szklanka), masło 50g
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placek drożdżowy z rabarbarem (na młodziach)

Przygotowanie

  1. 1. W misce robota kuchennego układam warstwami:
    - cukier
    - drożdże
    - jaja rozbełtane
    - olej
    - mleko
    -mąka
    Zakrywam ściereczką i czekam 1 godz.

  2. 2. Przygotowuje kruszonkę: mieszam ręką składniki, ubijam i wkładam do zamrażalnika.
    3. Obieram rabarbar i kroję w kawałki długości 2-3 cm.
    4. Po godzinie nakładam hak i mieszam ciasto do powstania jednolitej masy.
    5. Nagrzewam piekarnik (termoobieg, 180 st. C).
    6. Masę wylewam na blachę, na wierzch układam obrany i pokrojony rabarbar, posypuję cukrem i kruszonką .
    7. Piekę 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń