Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie smakuje tak dobrze, jak tradycyjne ciasta drożdżowe wypełnione owocowym nadzieniem. Dziś przedstawiamy wam stary i sprawdzony przepis na placek drożdżowy z wiśniami, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. W końcu stare receptury, to te najlepsze.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu. Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże, a następnie z odmierzonych składników przesyp łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odłóż aż drożdże zaczną pracować i podwoją swoją objętość.
Przygotuj owoce, które będą stanowiły nadzienie ciasta. Umyj je i wydryluj. Odłóż na czas przygotowywania ciasta. W tym czasie możesz przesiać resztę mąki i wsypać ją do dużej miski. Następnie dosyp cukier, odrobinę soli i wbij żółtka. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do delikatnego ostudzenia.
Do miski ze składnikami przelej wyrośnięte drożdże i zacznij wyrabiać powoli ciasto. Pod koniec dodaj masło. Ciasto wyrabiaj przez kilkanaście minut, możesz to zrobić ręcznie albo z pomocą miksera. Jeśli będzie się kleić dalej do rąk, nic nie szkodzi. Ważne, aby było odpowiednio napowietrzone.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na około 20 minut. Po tym czasie przełóż je na posypany blat mąką i ponownie zagnieć. Powinno stać się elastyczne, gładkie i miękkie. Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj je na prostokąty, dość długie. Na szerokość powinny mieć wymiar dłoni. Wzdłuż dłuższego boku ułóż wiśnie, jedna obok drugiej. Posyp cukrem. Wymieszaj żółtko z mlekiem. Posmaruj brzegi ciasta. Oba prostokąty zawiń, a następnie skręć od samego brzegu do końca. Z dwóch tak ułożonych rulonów uformuj wieniec.
Przełóż ciasto do okrągłej formy. Odłóż na 15 minut do wyrośnięcia. Piecz ciasto przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu. Odstaw na kratkę do wystudzenia.