Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek figowy"
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 269
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 743
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 149
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 45
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 269
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 743
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 149
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 45
Składniki
Gruszki umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Jeden owoc odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój na kawałeczki. Figi przelej wrzątkiem, osącz na sicie. Posiekaj i razem z gruszkami włóż do rondelka. Wlej 200 ml wody. Gotuj owoce 15 minut, a potem zmiksuj całość na purée.
Masło zmiksuj razem z 10 dag cukru. Dalej miksując wbijaj jajka, następnie dodaj masę gruszkowo-figową, mielone orzechy laskowe, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość starannie zmiksuj. Przełóż do pokrytej pergaminem formy. Piecz 45 minut w temp. 180 st.
Resztę cukru wsyp do rondelka. Ogrzewaj, aż się skarmelizuje. Zalej 8 łyżkami wody. Odłożoną gruszkę pokrój w plasterki, wrzuć do rondla. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Duś 5 minut. Ciasto pokrój na kawałki. Dekoruj plasterkami gruszki. Podawaj z sosem karmelowym.
12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety