Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek figowy"
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 47
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 356
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40462
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 47
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 356
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40462
Składniki
Gruszki umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Jeden owoc odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój na kawałeczki. Figi przelej wrzątkiem, osącz na sicie. Posiekaj i razem z gruszkami włóż do rondelka. Wlej 200 ml wody. Gotuj owoce 15 minut, a potem zmiksuj całość na purée.
Masło zmiksuj razem z 10 dag cukru. Dalej miksując wbijaj jajka, następnie dodaj masę gruszkowo-figową, mielone orzechy laskowe, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Całość starannie zmiksuj. Przełóż do pokrytej pergaminem formy. Piecz 45 minut w temp. 180 st.
Resztę cukru wsyp do rondelka. Ogrzewaj, aż się skarmelizuje. Zalej 8 łyżkami wody. Odłożoną gruszkę pokrój w plasterki, wrzuć do rondla. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Duś 5 minut. Ciasto pokrój na kawałki. Dekoruj plasterkami gruszki. Podawaj z sosem karmelowym.
12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety