Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek królewski to jedno z ciast które pamiętam z dzieciństwa, wtedy robione przez moją mamę. Dziś już doszłam w jego robieniu do perfekcji.
Sernik jest pyszny i delikatny. Myślę, że sekretem jest to aby masy serowej z...
Odsłon: 6800
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1470
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 745
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 958
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1470
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 745
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 958
Składniki
Składniki na ciasto wrzucamy do miski.
Wszystko ze sobą dokładnie łączymy za pomocą robota. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dzielimy je wówczas na 3 części.
Każdą po kolei rozwałkowujemy na placki o wielkości blaszki do pieczenia. Rozwałkowane placki przekładamy każdy osobno na wyłożoną paierem do pieczenia blaszkę i pieczemy po kolei w piekarniku nagrzanym do tem 180'C przez około 20 minut.
W tym czasie ciasto powinno nam ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia.
Mleko, cukier i cukier waniliowy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka z cukrami dodajemy kaszę mannę i cały czas dokładnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, mieszamy do momentu aż kasza zgęstnieje i pojawią się na wierzchu powietrzne wulkany. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.
Masło wyciągamy z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy, a następnie rozbijamy je mikserem tak aby stało się puszyste. Do utartego masła dodajemy po łyżce zimną kaszę mannę i dokładnie miksujemy.
Kiedy dodamy ostatnią łyżkę kaszy manny całość miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa stanie się jednolita i pulchna.
Jedno z trzech upieczonych i wystygniętych ciast smarujemy połową powidła śliwkowego.
Na powidło nakładamy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy drugim plackiem.
Na drugi placek nakładamy pozostałą część powidła śliwkowego i również na rozsmarowane powidło kładziemy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy trzrecim plackiem. Boki ciasta dokładnie smarujemy pozostałą masą i obsypujemy wierzch cukrem pudrem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużego worka foliowego, szczelnie zamykamy, wkładamy do lodówki i zapominamy o nim na dwa dni. Ciasto można kroić dopiero na 2 dzień, kiedy to przejdzie wszystkimi aromatami i stanie się miękkie i kruchutkie. Smacznego !!!
Przepisy Desery
Desery
Śląskie makrony odpustowe
Desery
Sernik cytrynowy
Desery
Sernik Zebra
Desery
Szybka babka bez miksera
Śląskie makrony odpustowe
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...
Odsłon: 39
Sernik cytrynowy
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 51