Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek makowy z nutą cytrynową"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12747
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1447
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13969
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5822
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12747
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1447
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13969
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5822
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i solą, posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukry, żółtka i śmietanę. Zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i chłodź przez godzinę. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj na prostokąt i wyłóż nim prostokątną foremkę. Ponakłuwaj widelcem.
Masa: białka ubij na sztywną pianę. Masę makową wymieszaj z bułką, esencją i miodem. Delikatnie połącz z pianą. Masę przełóż na ciasto i wyrównaj wierzch. Resztę ciasta rozwałkuj na trochę grubszy prostokąt. Wytnij paski o szerokości ok. 1 cm. Ułóż je na masie, tworząc kratkę.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 50 minut. Wystudź. Zrób lukier: mocno podgrzej sok cytrynowy. Połącz go z cukrem pudrem i utrzyj na gładką masę – ewentualnie możesz dolać odrobinę wrzątku lub soku. Polukruj ciasto i odstaw, by lukier zastygł.Źródło: Naj