Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy, delikatny biszkopt przełożony masą serową z aromatem migdałowym. Po prostu rozpływa się w ustach. To imieninowy placek kolegi z pracy - wszyscy pobrali przepis od Jego żony ;) i teraz (po małych modyfikacjach) jest to jedno z moich ulubionych ciast.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 711
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 29
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 83
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 711
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 29
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 83
Składniki
BISZKOPT: białka ubić stopniowo dodając cukier, do sztywnej masy dodać żółtka i olej, kakao (3 czubate łyżki. Aby nie było za dużo "proszkowych" produktów 3 łyżki można odjąć z mąki - czyli mąki 1,5 szkl minus 3 łyżki), na koniec mąkę i proszek - delikatnie wymieszać. Przełożyć na dużą blachę (ok. 27 x 42 cm) i piec ok. 40 min w 170 stopniach. Po upieczeniu rzucić blachę na podłogę z 40 cm (jak radzą Smakerowicze).
NASĄCZENIE BISZKOPTU: Zmieszać w małej filiżance wodę i alkohole (z braku Amaretto można użyć samej wódki, wtedy dodać jeszcze kilka kropel olejku migdałowego). Przekroić biszkopt na pół i nasączyć (obie części) powstałym ponczem. Przed przekrojeniem na pół i nasączeniem ponczem powinno się odczekać, choć ja nigdy nie mam na to cierpliwości ;).
MASA SEROWA: W garnku roztopić margarynę z cukrem. W miseczce utrzeć ser (ja użyłam sera śmietankowego w kostce, nie mieliłam) i całe jajka. Dodawać po łyżce sera do rozgrzanej margaryny (będącej cały czas na małym ogniu) i mieszać. W mleku rozrobić budyń i wlać do sera mieszając aż masa zesztywnieje. Zagotować przez chwilę jak to zwykle gotuje się budyń. Masa szybko sztywnieje. Ciepłą masę wylać na biszkopt, przykryć drugą połową biszkoptu. Lekko docisnąć.
Polać polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu (wystarczy dodać do proszku 4 łyżki gorącej wody i wymieszać). Posypać płatkami. Ciasto włożyć do lodówki. Smakuje wybornie nawet przez tydzień (choć zwykle znika po 2 dniach ;)