Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Placek narzeczonej
  • Ciasta
  • Przepis na

Placek narzeczonej

28.02.2022 Odsłon: 5991
5.0 (15 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Niedawno upiekłam placek narzeczonej. Miałam imieniny, których nie obchodziłam hucznie, tylko najbliższych zaprosiłam na kawę i ciasto. A że od dawna chodził za mną ten prastary przepis, to uznałam, że okazja jest bardzo dobra do jego przypomnienia. Bo receptura na ten placek jest naprawdę stara. To półkruche ciasto z bezą i orzechami, przełożone dodatkowo powidłami, orzechami włoskimi, pianką oraz kremem maślano-budyniowym. Placek narzeczonej nie wiąże się z jakimś wyjątkowym wydarzeniem, ale na zawsze zapamiętałam opis tego ciasta, zamieszczony w gazecie. Otóż – placek ma być okazały. Ma sprawiać wrażenie obfitości i wyglądać tak, jakby wymagał dużo pracy, bo składa się z wielu warstw. Bo to ciasto czasochłonne i pracochłonne. Dzięki temu narzeczona wyda się bardziej zaradna i pracowita. A tymczasem przygotowanie placka wcale nie jest trudne i nie wymaga aż tak wiele zachodu. I na tym polega sztuczka ????

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3781

do 30 min 30 min
24
wałek
wałek
Dania główne

Wigilijna kapusta z łazankami

Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 2141

do 30 min 30 min
13
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2616

do 30 min 30 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5596

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1616

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5605

do 60 min 60 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3781

do 30 min 30 min
24
wałek
wałek
Dania główne

Wigilijna kapusta z łazankami

Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 2141

do 30 min 30 min
13
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2616

do 30 min 30 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5596

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1616

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5605

do 60 min 60 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Placek narzeczonej
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 400 g mąki (u mnie orkiszowa biała typ 700, ale może być zwykła pszenna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szklanka (lub nieco więcej) posiekanych orzechów włoskich
  • słoik powideł śliwkowych (około 350-400 g) albo innej podobnej marmolady – porzeczkowej, rabarbarowej, mirabelkowej, wiśnie też
  • 1/2 litra mleka (pół szklanki należy odlać do innego naczynia)
  • 5 żółtek
  • 200 g cukru
  • pasta waniliowa lub skórka otarta z pomarańczy – mała łyżeczka
  • 6 płaskich łyżeczek skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:
1

Mąkę i proszek do pieczenia wysyp na stolnicę. Dodaj zimne, pokrojone w kawałeczki masło, a następnie zagniataj ciasto widelcem. Gdy składniki się połączą i ciasto zacznie przypominać kaszę, dodaj cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto rękami, zawiń w folię i włóż do lodówki. Uwaga, zamiast siekania na stolnicy możesz ciasto przygotować w malakserze, a następnie schłodzić w lodówce.

2

Po około pół godzinie włącz piekarnik, temperatura 200 stopni, bez termoobiegu. Ubij białka z solą na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodawaj po trochu cukier, a na koniec skrobię ziemniaczaną. Odstaw pianę na bok.

3

Przygotowanie górnego placka: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmij ciasto i podziel na dwie jednakowe części. Pierwszą z nich albo rozwałkuj, albo odcinaj plasterki i wylep ciastem formę. Na placek wyłóż połowę ubitej piany i posyp połową orzechów.

4

Wstaw blaszkę na dolną półkę piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij placek wraz z papierem na kratkę, bo blaszka będzie Ci potrzebna do upieczenia kolejnej warstwy ciasta.

5

Przygotowanie dolnego placka: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Drugą połowę ciasta albo rozwałkuj, albo odcinaj plasterki i wylep ciastem formę. Na placek wyłóż warstwę powideł lub innej marmolady. Posyp resztą posiekanych orzechów i pokryj pozostałą pianą z białek.

6

Wstaw blaszkę na dolną półkę piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij placek i wystudź w foremce.

7

Przygotowanie kremu: Z połowy litra mleka odlej pół szklanki i odstaw na bok. Żółtka roztrzep z cukrem, mlekiem i wanilią lub skórką pomarańczową. Mieszając, doprowadź do temperatury bliskiej wrzeniu. W międzyczasie w pozostałej połowie szklanki mleka rozmieszaj skrobię ziemniaczaną. Do prawie wrzącego mleka z cukrem i żółtkami wlej mieszaninę mleka ze skrobią, intensywnie mieszając. Mieszaj i gotuj masę aż do zgęstnienia. Pilnuj, by nie powstały grudki. Ugotowaną masę budyniową przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni masy. Dzięki temu nie utworzy się kożuch. Zostaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

8

Miękkie masło rozetrzyj mikserem na gładką masę. Stopniowo, po łyżce, dodawaj wystudzony budyń i wciąż ucieraj. W ten sposób zrobisz pyszny krem maślano-budyniowy.

9

Składanie ciasta: Na placek, który jest w blaszce (ciasto z powidłami, orzechami i pianką na wierzchu) wyłóż krem budyniowy. Rozsmaruj równo na całej powierzchni placka. Od tej części ciasta, która piekła się jako pierwsza (z pianą i orzechami na wierzchu) oderwij papier. Placek połóż na warstwie kremu, a następnie wstaw blaszkę do lodówki. Najlepiej będzie, gdy schłodzisz placek narzeczonej przez całą noc lub nieco dłużej.

10

A potem już można podawać i zbierać wyrazy podziwu.

11

Placek narzeczonej rzeczywiście wygląda dość kunsztownie. Dzięki temu może zrobić dobre wrażenie na przyszłej teściowej, bo przecież o to właśnie chodzi! Ale pomijając to maleńkie oszustwo – ciasto jest bardzo smaczne i naprawdę warto je upiec. Nawet wtedy, gdy nie musisz zaimponować teściowej

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki