Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest pyszne. Idealnie nadaje się na przyjęcia ze znajomymi.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9569
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9569
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Składniki
Ciasto 30 dag mąki , 20 dag masła lub margaryny , pól szklanki cukru pudru ,3 żółtka , łyżeczka proszku do pieczenia . Tłuszcz posiekać z mąka proszkiem do pieczenia i cukrem , dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec 2 placki.
Masa 1 :75 dag jabłek , 40 dag cukru , 2 łyżeczki kwasku lub soku cytrynowego . Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą dodać kwasek lub sok cytrynowy , a kiedy będą miękkie dodać cukier i dusić aż się rozpuści . Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku , a drugim przykryć.
Masa 2 :25 dag orzechów, szklanka gorącego mleka , 25 dag masła, 20 dag cukru pudru . Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem . Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem , a następnie z orzechami . Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.
Polewa. 7 łyżeczek wody, 7 łyżeczek czubatych cukru , ćwierć kostki masła , 2 łyżki kakao.Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować . Polewą oblać wystudzony placek , udekorować orzechami . przechowywać w zimnym miejscu.