Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek orzechowy z porzeczkami"
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 284
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 284
Składniki
Płatki owsiane posiekaj drobno nożem lub zmiel w młynku. Mąkę przesiej z proszkiem i solą. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami i płatkami. Dodaj drobno posiekane masło i rozetrzyj masę palcami. Na koniec dodaj białko i wymieszaj rękami, aż powstaną okruchy. Blaszkę wyłóż pergaminem i wysyp ciasto. Dociśnij je delikatnie.
Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną mocno pachnieć, przesyp je do miseczki. Owoce umyj, oczyść, osusz na ręczniku papierowym i wymieszaj z cukrem i orzeszkami. Wyłóż na ciasto, zostawiając centymetrowy brzeg.
Piecz w 180oC przez 40 minut. Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami.Źródło: Naj