Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek owocowy z biszkopcikami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Wymieszaj 40 dag mąki, 6 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, szczyptę soli i 1 jajko. Osobno utrzyj drożdże z łyżeczką cukru, dodaj do mąki. Wlej rozpuszczone w mleku masło. Zmiksuj na gładko. Odstaw do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój. Ciasto drożdżowe wyrób, rozwałkuj, przełóż do dużej formy. Odstaw na 10 min. Śliwki rozłóż na cieście skórką do dołu. Piecz ok. 25 minut w temp. 180 st.
Oddziel 4 żółtka od białek. Białka ubij z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, resztę mąki i proszek, wymieszaj. Na ciasto ze śliwkami łyżką nakładaj biszkoptową kołderkę. Piecz 15 min. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety