Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej bardzo popularne ciasto. Znane pod nazwą„Pijany Izydor” lub „Pijak” . Pyszne warstwowe ciasto składające się z biszkoptu, ciasta makowo-kokosowego przełożone dżemem i masą budyniową. Górna warstwa to nasączone w alkoholu biszkopty polane polewą czekoladową. Idealne na imprezy i święta. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Mama dawniej robiła je bardzo często na różne okazje i zawsze było hitem. Jest trochę czasochłonne, ale warto je przygotować. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 820
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 344
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 98
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 58
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 820
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 344
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 98
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 58
Składniki
biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. ciasto makowo -kokosowe: Wiórki kokosowe, mak i proszek do pieczenia mieszamy w miseczce, odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Na koniec stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 min w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia. masa budyniowa: Żółtka mieszamy dokładnie w ok. 150 ml zimnego mleka, następnie dodajemy budyń i mąką, mieszamy, aby miało jednolitą, gładką konsystencję. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowaną masę jajeczną cały czas mieszając. Budyń mieszamy krótko, ale energicznie. Możemy użyć miksera. Powinien być gęsty. Budyń odstawiamy do przestudzenia przykrywając go wcześniej kawałkiem folii spożywczej. Nie wkładamy budyniu do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. Do niedużej, ale wysokiej miski przekładamy masło. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksujemy masę do całkowitego jej połączenia, ale nie za długo. poncz: Spirytus mieszamy z wodą i nasączamy spody biszkoptów. polewa czekoladowa: W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie mieszamy, aby polewa miała gładką, jednolitą konsystencję. składanie placka: Biszkopt smarujemy dżemem i wykładamy 1/3 masy budyniowej. Następnie kładziemy ciasto makowo-kokosowe (możemy delikatnie skropić ponczem) i wykładamy resztę masy. Na masie układamy nasączone biszkopty i polewamy przygotowana polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego! Porada: Nóż przed krojeniem najlepiej zanurzyć w wodzie, polewa nie będzie się mocno do niego kleić.