Do góry

Desery Przepis na:

Placek serowy z kruszonką

Placek serowy z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Placek serowy z kruszonką"

Składniki

  • 17
  • 5 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 30 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 20 dag rabarbaru
  • 75 ml soku jabłkowego
  • 2
  • 5 dag + 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 25 dag mielonego twarogu
  • skórka starta z 1/4 cytryny
  • 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • tłuszcz do blachy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 90 minut

  2. Masło pokroić na kawałeczki. Dodać cukier puder, sól i mąkę. Wsypać cukier wanilinowy. Rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki.

  3. Podłużną blachę (11x36 cm) posmarować tłuszczem. Spód i brzegi (do wysokości 2 cm) wylepić 2/3 przygotowanej kruszonki. Resztę kruszonki schłodzić. Blachę ze spodem ciasta wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 15 minut.

  4. W tym czasie rabarbar oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Włożyć je do garnka, zalać sokiem jabłkowym. Posypać 2,5 dag cukru i gotować minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do rabarbaru i gotować minutę, aż masa zgęstnieje.

  5. Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Zmielony twaróg (najlepiej półtłusty) utrzeć z żółtkiem, 3 łyżkami cukru i skórką otartą z wyparzonej cytryny. Białko ubić na pianę. Do masy serowej domieszać proszek budyniowy i pianę ubitą z białka. Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto.

  6. Masę rabarbarową rozsmarować na podpieczonym kruszonkowym spodzie. Na to nałożyć masę serową, posypać odłożoną kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 35-40 minut. Placek wystudzić. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń