Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostsze i najłatwiejsze do wykonania ciasto owocowe, polecam :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 959
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11895
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 959
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11895
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Składniki
Jaja wbić do misy i miksować dodając po troszku cukier, cukier waniliowy, następnie olej, mąkę (dodawać po łyżce) i proszek. Moje ciasto wyszło dość intensywnie pomarańczowe, to ze względu na olej palmowy (który ma kolor pomarańczowo-czerwony) jaki użyłam do pieczenia, ale jeśli używacie zwykłego oleju a chcecie by ciasto było bardziej żółte dodajcie 1/4 łyżeczki kurkumy :) Wszystko razem miksować do uzyskania jednolitej masy (dość płynnej). Przelać ciasto do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (mała tortownica).
W międzyczasie umyć i przekroić na pół śliwki, wypestkować je i na wylane ciasto w tortownicy poukładać skórkami do góry. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 C. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem i... smacznego :)