Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, bo ucierany, placek ze śliwkami pod chrupiącą kruszonką z płatkami migdałowymi i nutą cynamonu. Dawniej robiłam z samymi owocami, ale pomyślałam, że taka eksperymentalna kruszonka nada mu "smaczku".
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12451
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1404
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13416
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5671
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12451
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1404
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13416
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5671
Składniki
Wymieszać mikserem składniki ciasta: jajka z cukrami, margaryną, śmietaną, na koniec mąka i proszek do pieczenia. Ciasto rozprowadzić (będzie dosyć gęste) na dużej blaszce (u mnie największa ok 30 cm x 40 cm)
Śliwki: ja robię tak, że śliwki kroję na ćwiartki i po prostu wysypuję na ciasto. Część leży skórką do góry (te wpadną bardziej w ciasto), część skórką do dołu (te wpadną mniej).
Ciasto wstawiamy do piekarnika 170 st. na 40 min.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mieszamy w misce mąkę, cukier i cynamon, dodajemy miękkie masło i ugniatamy w sypką kruszonkę (będzie przypominać trzcinowy cukier). Dodajemy płatki migdałowe i ugniatamy.
Kruszonkę wysypujemy na ciasto i pieczemy całość jeszcze 15-20 min.