Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1045
Dodano: 09.08.2010
Odsłon: 7526
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Wymieszać mikserem składniki ciasta: jajka z cukrami, margaryną, śmietaną, na koniec mąka i proszek do pieczenia. Ciasto rozprowadzić (będzie dosyć gęste) na dużej blaszce (u mnie największa ok 30 cm x 40 cm)
Śliwki: ja robię tak, że śliwki kroję na ćwiartki i po prostu wysypuję na ciasto. Część leży skórką do góry (te wpadną bardziej w ciasto), część skórką do dołu (te wpadną mniej).
Ciasto wstawiamy do piekarnika 170 st. na 40 min.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mieszamy w misce mąkę, cukier i cynamon, dodajemy miękkie masło i ugniatamy w sypką kruszonkę (będzie przypominać trzcinowy cukier). Dodajemy płatki migdałowe i ugniatamy.
Kruszonkę wysypujemy na ciasto i pieczemy całość jeszcze 15-20 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

kuchareczki 29 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobry, szybki i łatwy przepis. Smakowity.50 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 09 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam ciasto ze sliwkami,bardzo dobry przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik 09 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
pysznie wygląda ten placuszek :]aż mi smaka narobiłaś na śliwki :P
:)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 09 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
śliwki, cynamon, i migdały, wszystko co lubię, ładnie wygląda:)0 Kto głosował? | Odpowiedz