Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek w marcepanową kratkę"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 258
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 258
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Rabarbar oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki. Proszek budyniowy wymieszać z 100 ml nektaru wiśniowego. Pozostały nektar zagotować w rondelku z rabarbarem i 15 dag cukru. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2 minuty. Wlać rozrobiony budyń i gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Rondelek zdjąć z ognia.
Masło lub margarynę utrzeć z 20 dag cukru, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 5 jajek. Wymieszać 30 dag mąki z mielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać mleko. Wymieszać mikserem.
Blachę (32 x 39 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie blachy rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20 minut.
W tym czasie marcepan wymieszać z 7,5 dag cukru oraz pozostałymi 3 jajkami. Dodać 10 dag mąki. Utrzeć mikserem. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować masę rabarbarową. Na wierzchu wycisnąć przez szprycę kratkę z masy marcepanowej. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 20-25 minut. Wystudzić. Przed podaniem ciasto można poprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco