Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to idealna pora na ciasta z sezonowymi owocami, a wypieki z czarną porzeczką są naprawdę świetnym pomysłem. Kruche ciasto, lekka pianka i warstwa porzeczkowej kwaskowości świetnie się uzupełniają, tworząc całkowicie bajeczne połączenie. Możesz użyć porzeczek świeżych, mrożonych lub dżemu porzeczkowego.
Blaszka o wymiarach 24x26 cm
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 998
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 998
Składniki
Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól oraz cukier, a następnie wymieszaj. Włóż zimne masło, przesiekaj i wymieszaj. Wbij żółtka (białka zostaw w misce na później) i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części, do jednej wsyp kakao i zagnieć, by było jednorodne. Z białej i czarnej części oddziel około ¼ ciasta, zawiń w woreczek i włóż do zamrażalnika. Z czarnym ciastem zrób tak samo. Biały placek włóż na pół godziny do lodówki.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, utrwalając w międzyczasie cukrem pudrem. Wyłącz mikser, dodaj do piany mąkę ziemniaczaną i delikatnie przemieszaj łyżką. Jeśli używasz surowych lub mrożonych porzeczek, a nie dżemu, możesz dodać do białkowej masy dodatkowe dwie łyżki cukru pudru.
Wyjmij z lodówki białe ciasto, a następnie rozwałkuj i wyłóż na blachę (24x26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Po czym wysyp placek porzeczkami lub wyłóż dżem i równomiernie rozprowadź. Na warstwie owoców utrzyj na tarce kakaowe, porządnie schłodzone ciasto. Wyłóż pianę z białek, a na wierzch placka zetrzyj ciemne i białe ciasto (na zmianę, by stworzyć piękny efekt).
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut, następnie wystudź i podawaj udekorowane cukrem pudrem i świeżymi porzeczkami na gałązce.