Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z czosnkowym sosem"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 813
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 813
Składniki
Czas przygotowania 90 min.
Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod bieżącą wodą. Ugotuj je w mundurkach w posolonej wodzie (20 min). Odcedź. Gdy lekko przestygną, obierz z łupinek i pokrój w plastry jednakowej grubości.
Cebule obierz, dość drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę (ok. 3 min), przełóż na talerz.
Jajka zmiksuj ze śmietaną i mlekiem. Przypraw solą, pieprzem i obranym, przeciśniętym przez pras- kę czosnkiem. Do sosu włóż plastry ziemniaków oraz podsmażoną cebulę. Wszystko wymieszaj i przełóż do tortownicy posmarowanej masłem.
Ser typu parmezan zetrzyj na tarce z małymi otworkami. Powierzchnię zapiekanki wyrównaj, rozkładając łyżką plastry ziemniaków. Równomiernie posyp startym serem.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 50 min. 5 min przed końcem pieczenia podnieś temperaturę do 200 st., by zapiekanka ładnie się zrumieniła. Gotowe danie posyp posiekaną natką.Źródło: Tina