Do góry

Desery Przepis na:

Placek z Jabłkami i żrawiną-Super przepis!

Placek z Jabłkami i żrawiną-Super przepis!

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1557

Dodano:

Odsłon: 20339

Wyjatkowy placek ,po prostu poezja nic dodać nic ująć. Każdy się mnie pyta jak to zrobiłam,że jest taki pyszny. Przepis prosty i każdy z nim sobie poradzi. Zapraszam na film na youtube

Składniki

  • mąki tortowej 400 g
  • masla 250 g
  • jajka 4
  • cukier puder 250 g
  • proszek do pieczenia 15 g
  • jabłka 4 szt(800g)
  • konfitura żurawinowa 100g
  • szczypta soli
  • aromat cytrynowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placek z Jabłkami i żrawiną-Super przepis!

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać pokroić w drobna kostkę i połączyć z konfiturą żurawinową.

  2. Jajka rozbić i odzielić żółtka od białek.

  3. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z przesianym cukrem pudrem.

  4. Do masy dodawąć po jednym żółtku i dalej ucierać następnie dodać kilka kropli zapachu cytrynowego. Do masy dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.Wszystko to kręcimy mikserem do połączenia się składników.

  5. Wlączyć piekarnik na temperaturę 180 stopni funkcja góra,dół.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie połączyć z naszą masą. Wszystko to kręcimy mikserem tak jak na fotce.

  6. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Forma o rozmiarach 25na 30 jeśli takiej nie masz to polecam okrągłą forme o średnicy 28 cm. Ciasto wyłożyć do formy,uformować i polożyć nasze jabłka. Jabłka należy wcisnąć w ciasto łyżką.Tak jak na fotce

  7. Wastawiamy do nagrzanego piekarnika i przestawiamy temperaturę na 170 stopni funkcja góra,dół. Pieczemy naśrodkowej pólce przez 50 minut, następnie przykrywamy papierem i pieczemy jeszcze przez 15 minut, po tym czasie przestawiamy na funkcję pieczenie dół i jeszcze 5 minut. Pamiętajmy,ze każdy piekarnik inaczej piecze. Pieczemy do suchego patyczka.

  8. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na 10 minut w zamknietym piekarniku a następnie uchylamy drzwiczki i jeszcze pozostawiamy na 30 minut. W ten sposób ciasto nam nie opadnie ,gdyż nie dostanie szoku termicznego .

  9. Tak się prezentuje po rozkrojeniu. Jest wyrośnięte i upieczone.

  10. Ciasto jest wyjątkowe ,gdyż jabłka żurawiną dodają wyjątkowy smak. Ciasto na koniec posypać cukrem pudrem.

    Zapraszam na film na YouTube na moj kanał Mangiare u Ewki



    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewka16 10 stycznia Pyszne ciasto. Rewelacyjny pomysł z konfiturą! Pożyczam :) Do tej pory dodawałam do ciasta żurawinę suszoną Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń