Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1557
Dodano: 09.01.2021
Odsłon: 20339
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Jabłka obrać pokroić w drobna kostkę i połączyć z konfiturą żurawinową.
Jajka rozbić i odzielić żółtka od białek.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z przesianym cukrem pudrem.
Do masy dodawąć po jednym żółtku i dalej ucierać następnie dodać kilka kropli zapachu cytrynowego. Do masy dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.Wszystko to kręcimy mikserem do połączenia się składników.
Wlączyć piekarnik na temperaturę 180 stopni funkcja góra,dół.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie połączyć z naszą masą. Wszystko to kręcimy mikserem tak jak na fotce.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Forma o rozmiarach 25na 30 jeśli takiej nie masz to polecam okrągłą forme o średnicy 28 cm. Ciasto wyłożyć do formy,uformować i polożyć nasze jabłka. Jabłka należy wcisnąć w ciasto łyżką.Tak jak na fotce
Wastawiamy do nagrzanego piekarnika i przestawiamy temperaturę na 170 stopni funkcja góra,dół. Pieczemy naśrodkowej pólce przez 50 minut, następnie przykrywamy papierem i pieczemy jeszcze przez 15 minut, po tym czasie przestawiamy na funkcję pieczenie dół i jeszcze 5 minut. Pamiętajmy,ze każdy piekarnik inaczej piecze. Pieczemy do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na 10 minut w zamknietym piekarniku a następnie uchylamy drzwiczki i jeszcze pozostawiamy na 30 minut. W ten sposób ciasto nam nie opadnie ,gdyż nie dostanie szoku termicznego .
Tak się prezentuje po rozkrojeniu. Jest wyrośnięte i upieczone.
Ciasto jest wyjątkowe ,gdyż jabłka żurawiną dodają wyjątkowy smak. Ciasto na koniec posypać cukrem pudrem.
Zapraszam na film na YouTube na moj kanał Mangiare u Ewki
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 4 dni temuZgłoś do usunięcia
SUper pomysł pyszotka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 10 styczniaZgłoś do usunięcia
Pyszne ciasto. Rewelacyjny pomysł z konfiturą! Pożyczam :) Do tej pory dodawałam do ciasta żurawinę suszoną Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz