Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z morelami i kruszonką"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 222
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34632
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 222
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34632
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut
Masło stopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, szczyptą soli oraz 25 dag cukru. Wsypać do masła. Szybko zagnieść ciasto na kruszonkę.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem (masłem, margaryną). Na spodzie równomiernie rozsypać 2/3 przygotowanej kruszonki. Dobrze docisnąć ją dłonią do dna formy. Formę z kruszonkowym spodem wstawić do lodówki.
Morele umyć, wytrzeć do sucha. Rozkroić, wyjąć pestki. Połówki moreli rozłożyć na przygotowanym spodzie. Posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru oraz resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 25-35 minut.
Ciasto wystudzić, a przed podaniem udekorować miętą lub oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco