Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty i wyjątkowo smaczny placek z musem jabłkowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szarlotek. Jest wyjątkowo prosty i z pewnością uda się nawet początkującym kucharzom. Przygotowując mus jabłkowy, możesz dostosować jego konsystencję do własnych preferencji - gotować go tak długo aż owoce całkowicie się rozpadną, lub tylko na tyle, aby wciąż zachowały swój kształt.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 819
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8185
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13055
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 391
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 133
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2250
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 819
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8185
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13055
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 391
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 133
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2250
Składniki
Całe jajka wbij do dużej miski. Posól delikatnie. Dodaj cukier i zacznij ubijać na najwyższych obrotach. Powinna zrobić się gęsta masa jajeczna, dosyć sztywna. Jej objętość powinna zwiększyć się co najmniej dwukrotnie. Cały proces ubijania może trwać nawet 6-10 minut. Na koniec zmniejsz obroty.
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ewentualnie zamiast niej może być budyń o smaku śmietankowym. Stopniowo dodawaj produkty sypkie i zmiksuj krótko.
Blachę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, a następnie piecz w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe. Obierz owoce, wydrąż gniazda nasienne i pokrój je na niewielkie plasterki. Jeśli chcesz mieć mniejsze owoce, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Przełóż jabłka do garnka z grubym dnem, dość szerokiego. Podlej wodą (około połowy szklanki), dodaj cukier i zacznij gotować. Kiedy owoce będą bardziej miękkie, a sok odparuje, wsyp galaretkę. Zamieszaj całość i zostaw jeszcze na chwilę. Odstaw na bok do ostudzenia.
Na przestudzone ciasto przełóż jabłka z cukrem i galaretką. Udekoruj ciasto cukrem pudrem albo bitą śmietaną.