Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 957
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 98
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2154
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4173
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 957
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 98
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2154
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4173
Składniki
120 g cukru roztopić na małym ogniu w rondelku ,aż powstanie karmel. Tortownicę wysmarować roztopionym masłem ,równomiernie rozprowadzić karmel. Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Jabłka podsmażyć na maśle(20 g) po czym podlać śmietaną. Lekko poddusić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,solą i skrobią ziemniaczaną. Następnie dodać cynamon. Wymieszać. Orzechy drobno posiekać. Dodać do mąki ,dokładnie wymieszać. Pozostałe masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym ,na gładką masę. Do masy wbić jajka i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy ,porcjami ,dodawać mieszankę suchych składników. Całość dokładnie połączyć. Plasterki jabłek ułożyć jeden przy drugim ,delikatnie je dociskając. Na jabłka wyłożyć ciasto. Wierzch wyrównać. Piec ok. godziny w temp. 170 stopni C. Ostudzić i odwrócić do góry dnem.