Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4118
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416201
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2817
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4118
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416201
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2817
Składniki
120 g cukru roztopić na małym ogniu w rondelku ,aż powstanie karmel. Tortownicę wysmarować roztopionym masłem ,równomiernie rozprowadzić karmel. Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Jabłka podsmażyć na maśle(20 g) po czym podlać śmietaną. Lekko poddusić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,solą i skrobią ziemniaczaną. Następnie dodać cynamon. Wymieszać. Orzechy drobno posiekać. Dodać do mąki ,dokładnie wymieszać. Pozostałe masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym ,na gładką masę. Do masy wbić jajka i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy ,porcjami ,dodawać mieszankę suchych składników. Całość dokładnie połączyć. Plasterki jabłek ułożyć jeden przy drugim ,delikatnie je dociskając. Na jabłka wyłożyć ciasto. Wierzch wyrównać. Piec ok. godziny w temp. 170 stopni C. Ostudzić i odwrócić do góry dnem.